Az én utam a csend

Álmodó. Érintés. Illan. Három szó a hetven-egynéhányból egy fényfüzérekkel díszített sátor mélyéről. Az utam végén, szeretnivaló felismerések előtt. Egy olyan kiállításon, ahol minden az, aminek Te látni szeretnéd. Csillagpont, Szó-Láss-Szabadság interaktív tárlat.

Négy út indul a Tatai edzőtábor közepén. Négy különböző történet, mely mégis ugyanott ér véget. A titkok és szavak sátrában. Mindez a Füle Tamás és Szabó Dóri által létrehozott Szó-Láss-Szabadság kiállításon, melynek célja, hogy beleüsse az orrunkat – néha fájón, néha kedvesen – digitális szertelenségünk veszteséglistájába. Szavakon, írógépeken, ventilátorokon, seprűkön és lapátokon keresztül haladunk a cél felé: érzések, felismerések irányába. Ki gondolná, hogy mennyi mindent jelenthetnek ezek annak, aki nem fél elcsöndesedni, elgondolkodni az elé készített installációk jelentésén, miközben formálódik, és a tárlat végén új emberként indul tovább.

„Az utazó útja az élményeket keresőké, a csend útja azoké, akik valamit elhagynak épp, az ige útja a szemlélődőké, a páros út pedig a szerelmeseké” – meséli Füle Tamás a tárlat egyik alkotója. „Az utak a középen álló sátorban érnek véget, ahol a belépő az ige útjáról hiányzó szavakkal találja szemben magát. Azokkal, melyek hatnak, melyeket kimond, melyeket közöl, melyeket rá mondanak mások” – teszi hozzá.

Szavak. Kitépett billentyűzet darabok, feliratok és hozzájuk illő képek. Középen pedig két szerény, mégis a maguk valójában zseniális ember, akik mindezt létrehozták.

„Két éve a Csillagponton, az önismereti sátor nagyon megérintett, és szerettem volna csinálni valami hasonlót, mégis mást. A tárlat lényege, hogy semmit nem rágunk az ember szájába, itt minden azt jelenti, amit az adott dolog a résztvevőben elindít. Van játszós, van nézős, van hozzátevős rész. A központban pedig a szavak állnak” – egészíti ki Tamást Dóri.

Sétálok. Nézelődöm. Közben pedig gondolkodom. Néha magamon, néha másokon. Néha a tárlaton, néha azon, hogy ezt mégis hogy lehetett így kitalálni. A kiállítás összetett és mégis leheletkönnyű. Mély, de ha akarom mégis fájdalmasan felszínes. Üveggyöngyöket terített Tamás és Dóri a Csillagpont közepére, mindössze a résztvevőkön múlik, hogy mit szednek föl ezekből.

A tárlat 0-24-ig nyitva van. Én egy utat jártam be, egyféleképpen látom egyelőre a kiállítást csak. Van még azonban három út, melyek lehet, hogy pont a tiétek. Ha tehetitek, mindenképp nézzetek be Dórihoz és Tamáshoz!

Szűcs Peti
Fotók: Asszonyi Eszter

Hasonló anyagaink

A bizalom meggazdagítja a közösséget

A Károli Gáspár Református Egyetem támogatásának is köszönhető, hogy az idei Csillagpont megvalósulhatott. Balla Péter rektorral Hegedűs Márk, az E...

Legyenek sóvá a társadalomban

Az evangélium és a keresztyén értékek továbbadását várják a Csillagpont résztvevőitől azok az egyházi vezetők és politikusok, akiket arról kérdeztü...

Hozzászólások