Legyetek felkiáltójellé!

Az Érzékenyítő pont első programja a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) önkéntes misszióját mutatta be, sorra véve a szolgálati lehetőségeket, melyekbe bekapcsolódhatnak a segíteni vágyók. 

A segélyszervezet az év minden időszakában kínál feladatokat az önkénteseknek: részt vehetnek a Szeretetszolgálat ételosztásain, adománygyűjtési folyamataiban, raktárrendezésben és -pakolásban, adományválogatásban.  A havonta megrendezett gyermekfoglalkoztatókon, továbbá a nehéz sorsú, rászoruló gyermekek számára szervezett táborokban is mindig elkél a segítő kéz, az önkéntes szolgálatvállalás. Nagy szükség van ezeken a programokon az önkéntesek fizikai és lelki jelenlétére, akik munkájukkal támogatják a foglalkozások, nyári táborok lebonyolítását.

Mint azt Vad Lilla elmondta, a Szeretetszolgálat katasztrófák idején hatványozottan számít az önkéntesek feladatvállalásaira. Óriási, érdemi segítséget jelentett az önkéntesek gyors reagálása és szolgálatba állása a vörösiszap-katasztrófa vagy a 2013-as dunai árvíz idején. A segélyszervezet az önkéntesek hathatós segítségével még eredményesebben tudott részt venni a katasztrófa sújtotta területek kárelhárítási munkálataiban, rehabilitációjában.

További szolgálati területet jelent az önkéntesek számára az adventi időszak, mely a segélyszervezet életében különösen fontos és aktív időszak. Ezekben a hetekben az önkéntes tevékenységre vágyók bekapcsolódhatnak a nagyobb áruházakban folyó adománygyűjtésbe, illetve a Szeretetszolgálat ezekre a hetekre kiköltözött adománygyűjtő standjain, ahol a szervezet munkatársainak munkáját támogathatják. Budapesten és Debrecenben is önkéntesek bevonásával járja az utcákat a Szeretetszolgálat teajárata, melegítőt kínálva a hajléktalanoknak.

Az adminisztráció és szervezet magazinjának postázása is egy olyan állandó terület, ahol mindig szükség van az önkéntesek segítségére, legyen szó egy-egy táblázattal kapcsolatos munkáról vagy a több ezer újság csomagolási és postázási feladatairól.

Az iskolai közösségi szolgálat keretein belül a református Szeretetszolgálat több iskolával is együttműködésben áll. A szervezetnél eltöltött szolgálati idő alatt a diákok betekintést nyernek a szervezet munkájába, elsősorban az adománygyűjtés- és osztás folyamataiba. Megtapasztalják a „jobb adni, mint kapni” szellemiségét. Sokak életében vízválasztó élmény az ötven órás közösségi szolgálat, hiszen sokakban ekkor ébred fel a vágy a további önkéntes szolgálatra is.

Az önkéntes képviselői hálózatot azok a gyülekezeti tagok alkotják, akik a Szeretetszolgálat és a gyülekezetek közötti kapcsolatot építik. Fontos célkitűzése ugyanis a segélyszervezetnek, hogy valamennyi gyülekezetbe elérjen segítő keze.

Kiemelkedik az önkéntes programok közül a minden évben megrendezett Szeretethíd. A Kárpát-medencei református önkéntes napok mindkét napján határon innen és túl csoportok százai mozdulnak meg, hogy segítsenek másokon, örömöt okozzanak szűkebb és tágabb környezetüknek. Az idei Szeretethídon több mint tizenhatezren fáradoztak azon, hogy megszépítsék környezetüket, időseket örvendeztessenek meg, börtönökbe látogassanak el lelki beszélgetést, programot nyújtva a fogvatartottaknak. A Szeretethíd egyik legfontosabb célkitűzése a gyülekezetek, a különböző generációk összehozása valósul meg a feladatok közös kitalálásában és együttes megvalósításukban, az önkormányzatoknak, intézményeknek nyújtott közös szolgálatban. Valóban híd épül ember és ember között. Ahogyan a Szeretethíd pólóin is áll, felkiáltó jellé válnak kicsik és nagyok, idősek és fiatalok, betegek és egészségesek, elesettek és segítőik. Isten és az önkéntes szolgálat felkiáltójeleivé.

Szoták Orsolya
Fotók: Dimény András

Hasonló anyagaink

Akadálymentes gyülekezet

Az akadálymentesítésről általában az épített tér használatának fizikai megkönnyítése él az emberek fejében: rámpák kihelyezése, jeltolmács használa...

Láthatatlan támaszok

A Csillagpont előtt és alatt több munkacsoport dolgozott fáradhatatlanul, hogy minden akadály nélkül valósulhasson meg. A szorgos önkéntesek közül ...

Hozzászólások