„Isten direkt küldött a cigányok közé”

A Büssüi Református Cigánymisszió is ellátogatott az idei Csillagpontra. Kálmán Csaba lelkész beszélt a községről és missziói programjaikról a  nagy számban összegyűlt érdeklődőknek. A bemutatkozást dicsőítő énekekkel  és közös tánccal zárták.

„Isten direkt a cigányok közé küldött” – mondta Kálmán Csaba, Büssü lelkésze. Először saját maga sem értette, hogy miért ezt az utat kellett elkezdenie, de később rájött, hogy Isten pontosan ezt az utat választotta számára.

 Kálmán Csaba tiszteletes ismertette, milyen programok működnek a községben a romák között: van tanoda, baba-mama program, és erős közösségépítés is folyik. A lelkésznek és a helyieknek nagyon fontos, hogy egy jól működő, összetartó közösség legyenek. „Aki egy kicsit is hívő ember, az nem élhet burokban” – mondta a lelkipásztor, hozzátéve: fontos az, hogy együtt gondolkodjanak cigányok és nem cigányok. Kálmán Csaba szerint a megtért embernek részt kell vennie különböző missziókban, és kiemelten kell odafordulni a cigányság felé.

A községben lakók szemléletformálódáson mentek keresztül, amióta Kálmán Csaba tevékenykedik ott, és az életvitelük is gyökeresen megváltozott.

A helyiek meggyőződése szerint ma már öröm a büssüi gyülekezetbe ellátogatni - több külföldről érkező küldöttséget is fogadtak már. Egy bizonyságtevő úgy fogalmazott, Kálmán Csaba „mindent megváltoztatott”. A lakók a lelkésznek és - ahogy ők mondani szokták - a reformációnak köszönhetik, hogy Isten szeretete és törődése átjárja a falu légkörét.

A bizonyságtétel után a büssüiek közös éneklésre és táncra invitálták a hallgatóságot.

Balogh Krisztina, ciganymisszio.reformatus.hu

Hasonló anyagaink

Akadálymentes gyülekezet

Az akadálymentesítésről általában az épített tér használatának fizikai megkönnyítése él az emberek fejében: rámpák kihelyezése, jeltolmács használa...

Láthatatlan támaszok

A Csillagpont előtt és alatt több munkacsoport dolgozott fáradhatatlanul, hogy minden akadály nélkül valósulhasson meg. A szorgos önkéntesek közül ...

Hozzászólások