Kalandtúra önmagamhoz

Csütörtök délután is több program közül választhattak a Csillagpont résztvevői, melyek közül én a „Térkép az emberekhez és a kapcsolataidhoz” című előadás mellett döntöttem. Nem csak a légkondicionált Egyetemista Pont kellemes hőmérséklete győzött meg, hanem az is, hogy tegnap már részt vettem az előadó, Rátkay János, tegnapi „Burnout prevenció és a stressztűrés fejlesztése” szemináriumán, ezért biztos voltam benne, hogy hasznos dolgokról fogok hallani. Nem csalódtam.

Abban szerintem egyet értünk, hogy kevés olyan ember van, aki maradéktalanul ismeri önmagát. Akik mégis, ők a szerencsés kivételek, viszont nekünk, a sokkal zsúfoltabb másik oldalnak, szükségünk van ehhez egy kis segítségre. Az előadás másfél órája számomra pont ilyen segítség volt. Sokadmagammal nyílt lehetőségem az önismeretről tanulni, amiről nem is írhatnék máshogy, mint saját tapasztalataimról mesélve.

János rögtön az elején elmondta nekünk, hogy az Xpand vezető tanácsadójaként fontosnak tartja mind egyéni, mind pedig szervezeti szinten, hogy mindenki feltérképezze lehetőségeit – erősségein keresztül. Kiemelte, hogy szeretné, ha jobban megismernénk saját viselkedésünket, felfedeznénk erősségeinket és gyengeségeinket valamint ezek segítségével megértenénk mások viselkedését. Ezek célok háromnegyed hatra maradéktalanul teljesültek is.

Az emberi kapcsolatok alapja, hogy mindenki egyedi, ennek helyes értelmezéséhez azonban hosszú út vezet. Az egészséges különbségek sokszor vezetnek félreértésekhez és ebből adódóan konfliktusokhoz, ahelyett, hogy megértéssel fordulnánk egymás felé. Először saját erősségeinket kell megismernünk, hogy elég hatékonyak lehessünk munkánk során, ezután pedig könnyebben értünk szót környezetünkkel. Ahhoz, hogy elinduljunk az önmagunk felé vezető úton, válaszoltunk egy kérdéssorra, ami valójában nem önismereti vagy pszichológiai teszt volt, de átfogó képet mutatott jellemvonásainkról.

A DISG (Domináns-Iniciatív-Gondos-Stabil) teszt lényege, hogy megmutassa mely elem – vagy elemek – jellemeznek minket. Miután ezt megtudtuk, azt is láthattuk, milyen tulajdonságok a meghatározók az adott csoportban. Azt azért János hozzátette, hogy ne csak magával a kifejezés jelentésével foglalkozzunk, hanem mélyebb rétegeivel is, mert a személyiség sokkal összetettebb, semmint egyetlen szóval kifejezhetnénk. A teszt kitöltése után egyértelművé vált, hogy nincs két egyforma megoldás, valóban különbözőképen látjuk a dolgokat és épp ettől csodálatos az élet.  

Ezen a Ponton nem meglepő, hogy az előadás egyetemi színvonalú volt, ugyanakkor unalmasnak vagy száraznak semmiképp sem nevezném. Kellő humorral tehettünk egy körsétát lelkünk mélyebb rétegeibe, ami sok mindent előremozdíthat. Sok evidensnek tűnő dologról hallhattunk, melyek mégis máshogy hangzanak csokorba szedve és magyarázattal alátámasztva. Valójában kilencven perc alatt, egy jegeskávé és egy kitöltött teszt után közelebb kerültem önmagamhoz és környezetemhez is. Ismét megtapasztaltam, hogy nem bonyolult dolog az önismeret, csak néha-néha le kell ülni és magunkba nézni. Akár egyedül, akár egy kis segítséggel.

Fontos tudatosítani, hogy mindnyájunk egyénisége más, azonban amint megismerkedünk erősségeinkkel, megismerkedünk önmagunkkal is. Ennek első lépése lehet egy előadás, aztán a következő rajtunk áll. Számomra örömteli, hogy nem – a manapság népszerű amerikai szerő – Veronica Roth utópiájában élünk és nem láncol minket sehova meghatározó személyiségjegyünk: a való világban természetes, hogy mind mások vagyunk, különbözőségeinktől pedig csak csodálatosabb lesz az élet.

Farkas Zsuzsanna

Hasonló anyagaink

Piríts rá egy keresztyénre

Péntek délután az Egyetemista ponton egy szűkebb közönség gyűlt össze a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség alternatív fórumbeszélgetésére....

„A kotyogóson túl is van élet”

A kép, ami délutánonként öt órától az Egyetemista ponton tárul az arra járók elé: egy szűk kis körben ülnek az emberek. Mindenki figyel. Kávékóstol...

Hozzászólások