Natúr Kence-Finceműhely

„Miért ápoljuk olyannal a bőrünket, ami nem tudjuk, milyen tartósítószert tartalmaz?”

Annak ellenére, hogy a natúr kencefice műhely regisztrációhoz kötött alkalom volt és meghatározott számú vendéget tudott fogadni, mégis sokkal több érdeklődőt vonzott az Öko Pont sátorához.

Victor Anna, aki eredeti foglalkozása alapján pedagógus, szívesen foglalkozik a környezetvédelemmel, hiszen azok a testápolók, arckrémek, amiket nap, mint nap használunk, tele vannak tartósítószerekkel. Saját bevallása alapján, egy napon elgondolkodott azon, hogy ha környezetére igyekszik tudatosan odafigyelni, miért ne tenné meg ezt saját magával? Miért ápolja olyannal a bőrét, ami nem tudja, milyen tartósítószereket tartalmaz?

Elárulta, hogy a boltokban kapható arckrémek legnagyobb százaléka víz, amit csak a térfogat növelése miatt tartalmaznak a krémek, ennek következtében mesterséges emulgálószert is tartalmazniuk kell, hiszen ez segít abban, hogy összeálljon az alapanyag. Az illóolajok sem valódi növényekből származnak, hiszen ahhoz, hogy valódi növényből nyerjünk illatokat, nagyon hosszú idő szükséges, illetve nem költséghatékony módszer.

Éppen ezek miatt döntött úgy Victor Anna, hogy saját maga készíti bőrápoló krémjeit.

Először is elárulta nekünk azokat az összetevőket, amik nem hiányozhatnak a krémek elkészítéséhez: shea vaj, méhviasz (amiből csak gyógykrémet lehet készíteni), olívaolaj, E-vitamin, bármilyen robotgép, kakaóvaj.

A shea vaj önmagában is hidratál, a száraz bőrre pedig az olívaolaj a legjobb megoldás. Ha kedvet kaptál egy kis kencefice elkészítéséhez, megosztok veled egy alapkrém-receptet.

Sima hidratáló krém: 100g shea vaj, 60g olívaolaj, 10 csepp illóolaj

Az Öko Pont udvarán nagyszerű hangulatban telt a kenceficék készítése, közben 100%-os illóolajokat szagolhattunk, és borsmenta, teafaolaj, levendula, citrom, narancs és rózsaolaj illatai közül válogathattunk, melyikket szeretnénk illatosítani krémünket. Az előzőekben felsorolt alapanyagokat összeállítás után egy műanyag dobozban tároljuk, hűtőben. Fontos, hogy semmiképp ne keverjük fémmel krémjeinket.

A műhelyen nagyszerű praktikákat osztott meg velünk Anna, a beszélgetés és a krémkészítés a tikkasztó hőség ellenére nagyszerű hangulatban telt. Bőrápolás volt a javából, ökosan!

Szénási Réka
Fotók: Budai Bori

Hasonló anyagaink

Az Úristen lábnyoma

„A teremtett világ megismerhető” – Kercsmár Zsolt geológus a Csillagpont utolsó napján különleges előadással és kiállítással...

Hozzászólások