„A kotyogóson túl is van élet”

A kép, ami délutánonként öt órától az Egyetemista ponton tárul az arra járók elé: egy szűk kis körben ülnek az emberek. Mindenki figyel. Kávékóstoló van. A Cafe El Mondo szomszédságában Csákai Isti szaván csüngnek az érdeklődők. Ez nem meglepő, hiszen az italok közül olyan top helyen lévő kávéról beszél.

Kávé. Az én kávém. Sokunk napja indul vele, de tudjuk, hogy mit iszunk? A kávékóstoló felvezetéseként a kávé termesztéséről, főzéséről, fogyasztási szokásairól, történetéről hallottunk. Isti az érdeklődő kérdések kereszttüzébe került: akkor nem jó a kotyogósban főtt kávé? Mi a helyzet az otthoni elektromos kávéfőzőkkel? Milyen kávét vegyünk? Hol? Tényleg jobb a macskás kávé? Jók az instant kávék? Nem káros az egészségre a mindennapi (akár többszöri) kávézás? Stb. Egy képzett barista tudja ezeket, így a mi kérdéseink sem maradtak válaszok nélkül. Kiderült, hogy a kotyogósban megég a kávé. A rossz kávéhoz cukor kell, hogy elnyomja az ízét, a jó önmagában is jó. „Onnantól, hogy leszedik a kávét és a pohárba teszik, nagyon sok lépcsőn el lehet rontani.” (És még sok más érdekesség, amiket érdemes ma délután meghallgatni.)

Végül a rácsodálkozások, az újdonságok, a „jé élmények” után elértünk a kóstoló részéhez is. A kávékóstoló alkalmaival különböző harmadik hullámos kávéfőzési módokat próbálhatnak ki az arra járók. Együtt mértük, őröltük a korábban megszagolt kávébabot, ráöntöttük a vizet, majd lelkesen vártuk, hogy elteljen a kellő idő és végre megízlelhessük a közösen készített kávénkat. Egy okostelefonos alkalmazást használtunk, melynek segítségével és néhány eszköz beszerzésével mi is „baristákká” válhatunk, még ha nem is profikká, és otthon is hódolhatunk a minőségi kávézásnak, hiszen „a világ végén is lehet jó kávét csinálni”.

A Cafe El Mondo adott teret a kóstolónak. Honnan jött ez az ötlet? Honnan tud Csákai Isti ennyi mindent a kávéról? Ezekről és hasonlókról kérdeztem őt.

– Mit lehet tudni a Cafe El Mondóról, ha visszatekintesz a kezdetekre?

– A Cafe El Mondo 2007-ban indult. A MEKDSz (Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség) El Mondo című magazinjában felmerülő megosztó, vitát generáló témák megbeszélésének akart kezdetben teret adni kávéházi hangulatban. A név is a magazin címéből jön, az El Mundo és az Il Mondo mindkét esetben világot jelentő szavak összeolvasztásából.

– Hol lehet megtalálni titeket?

– Főként a MEKDSz rendezvényein, keresztyén fesztiválokon vagyunk jelen, hogy fesztivál körülmények között is kávéházi minőségű kávét adjunk.

– A Cafe El Mondónak mindig jellegzetes a hangulata. Van egy különleges varázsa ennek a helynek, bárhol legyen is éppen. Kinek a fejéből pattant ki ez a dizájn?

– Valahogy mindig volt egy grafikus, egy mérnök, egy építész, egy kreatív ember a csapatban, aki megtervezte, megrajzolta, kitalálta, hogy milyen legyen. Mindig volt egy dizájn felelős.

– Kikből áll ez a különleges fesztivál kávézó?

– Többnyire MEKDSz-es önkéntesekből, közeli ismerősökből.

– Talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy te vagy a kávézó lelke. Gondolom, otthon sem kotyogóssal főzöd a kávédat. A hétköznapokban is fontos neked a minőségi kávézás?

– Részt vettem egy barista képzésen, ahol sok mindent tanultunk a kávéról elméletben és gyakorlatban. A kávékóstoló alkalmain bemutatott harmadik hullámos kávéfőző eszközöket használom otthon, az irodában, utazások alkalmával is. Automata kávégép nélkül is lehet jó kávét főzni.

– Ha nincs fesztivál, nincs rendezvény, ahová kitelepültök akkor is megtalálható valahol a Cafe El Mondo?

– Többekkel közös álmunk egy állandó kávézó, de ez még a jövő zenéje.

Jó élmény volt együtt belekóstolni a kávéba elméletben és gyakorlatban. Remélem, hogy az állandó kávézó álma valóra válik.

Neubauer Babett
Fotók: Budai Bori

Hasonló anyagaink

Piríts rá egy keresztyénre

Péntek délután az Egyetemista ponton egy szűkebb közönség gyűlt össze a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség alternatív fórumbeszélgetésére....

Kalandtúra önmagamhoz

Csütörtök délután is több program közül választhattak a Csillagpont résztvevői, melyek közül én a „Térkép az emberekhez és a kapcsolataidhoz&...

Hozzászólások