Az ember, aki elfelejtette hogyan kell élni

A természet jobban tudja" – Czump Attila a Természetes Életmód Alapítvány elnöke szerint az emberek elfelejtették, hogyan kell élni.

Ma már elegendő információval rendelkezünk a Földünkről és a környezeti problémákról, mégsem akarjuk észrevenni, hogy valami baj van. Vagy megpróbálunk kialakítani valami olyan helyet, amely időtálló és fenntartható, vagy folytatjuk a mértéktelen és egészségtelen életmódot. Szent Ágoston állapította meg, hogy „Az ember azért nem jár helyes úton, mert a helyes út előtte el van zárva, vagy ha már rajta van, nem érzi ott jól magát.” 

A helyzetünket az nehezíti, hogy lassan nem lesz kinek átadni a megmentendő reményt. Ezért kell az embereknek alternatív házakat építeni, földeket művelni, minden olyan módszert kell használni, amely a természetközeli állapot megtartására törekszik. Ez mind gyönyörű utópia, de a gyakorlatban kevés példát találunk mindezekre. Az a baj az emberrel, hogy Istent akar játszani, de ne feledjünk, hogy Isten teremtette képmására az embert és nem fordítva.

Az előadó a következő dolgokat tanácsolja, amit feltétlenül tartson meg az ember:

Maximális gondosság
A természet jobban tudja
Tiszta használat
A szépség iránti igény

Ne felejtsük el, a természet jobban tudja!

Szénási Réka, ökogyülekezet.hu
Fotó: Szabó Lóránt

Hasonló anyagaink

Az Úristen lábnyoma

„A teremtett világ megismerhető” – Kercsmár Zsolt geológus a Csillagpont utolsó napján különleges előadással és kiállítással...

Hozzászólások