Mint a hajótörött misszionárius

„Ne felejtsd el, a tettek is képesek beszélni. Olyan korban élünk, amikor több tettre van szükség” – mondta a tanítványságról és a küldetésről Hajdú Szabolcs Koppány a Csillagpont záró istentiszteletén.

Az egyre fokozódó hőség a találkozó végén tetőzött: péntek éjszaka 25,2 Celsius fokot mértek Tatán. Az országos melegrekord után mi jöhetett volna, mint egy (inkább három) kiadós zápor. Isten különleges humora, hogy a vihar megvárta a találkozó végét és a sátorbontásra is jutott még idő.

De ne szaladjunk ennyire előre, hisz a Csillagpont szombat délelőtti záró istentisztelete nemcsak meteorológiai, hanem lelki-szellemi útkereszteződés is volt. „Ha az elmúlt napokban bizalom ébredt a szívedben Isten iránt, ne feledd, hogy ez rögtön küldetést is jelent” – kezdte igahirdetését Hajdú Szabolcs Koppány. A tanítványoknak adott utolsó parancs – „menjetek el, tegyetek tanítvánnyá minden népet” –, Zákeus vagy a tüzes kemencét megjárt három ifjú története arra tanít minket, hogy nem lehet titokban, elrejtőzködve bízni Jézusban. Ha követjük őt, vállalnunk kell döntésünk következményeit is.

„Jó, jó, de én nem vagyok alkalmas, csak átlagos vagyok.”
„Jó, jó, de én nem vagyok a szavak embere, nem tudok úgy beszélni, mint a papok.”
Hajdú Szabolcs Koppány arra biztatta fiatal hallgatóságát, hogy az önbizalom hiánya ne bénítsa meg őket. A tanítványoknak a feltámadás után fogalmuk sem volt, mi történik velük. Péter visszatért a megszokotthoz, újra elkezdett halászni. Mégis nekik ad feladatot Jézus. „Aki tökéletes, annak nincs szüksége Jézusra. A választóvonal ez: személyes csodává vált-e életedben, ami a Golgotán történt?”

„Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön” – mondja Jézus. Ha valaki ma mondana ilyet, szélhámosnak vagy őrültnek gondolnánk. Ha szélhámos volt, akkor a lovasberényi lelkész szerint nagyon profin csinálta, mert kétezer éve elmondott szavai máig fenntartanak egy világméretű csalást. Jézus szavai miatt dolgoznak többszázan az elmúlt évben a Csillagpont megszervezésén és Jézus miatt sokan a halálba is elmennek világszerte. „Nem hiszem, hogy ők egy hazugságért adják az életüket – mondta Hajdú Szabolcs Koppány. – Szerintem Jézusnak igaza volt.”

„A világ urának küldöttei vagyunk. Add tovább, amit e pár nap alatt itt kaptál, a világ sóvárogva várja” – hangzott a bátorítás a nagyszínpadról. Egy „aprócska” kérdés maradt csak: Hogyan? Lehet, hogy nem érdekel senkit, lehet, hogy kinevetnek vagy ellenségesek lesznek. Az igehirdető szerint az, hogy tudatában vagyunk hitünk igazságának, nem jogosíthat fel bennünket arra, hogy rákényszerítsük azt másokra. De elvihetjük a világosságot azoknak, akik hajlandóak tanulni. Példakánt a hajótörést szenvedett misszionárius történetét hozta elénk, akit a bennszülöttek találtak és gyógyítottak meg, ő pedig húsz évig élt köztük, segítette, ápolta, tanította őket. Jelen volt köztük, tettekkel szerette őket. „Ne felejtsd el, a tettek is képesek beszélni. Félre ne érts: hiszek az igehirdetésben. De a szó halott tettek nélkül. Olyan korban élünk, amikor több tettre van szükség.”

Az istentisztelet úrvacsorai közösséggel és áldással ért véget, az összegyűjtött adományok a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezetet segítik. (Az alkalmat augusztus 2-án délelőtt 10.55-től felvételről közvetíti a Duna Televízió, illetve a tervek szerint hamarosan honlapunkon is elérhető lesz.) A találkozó lezárásaként megköszönték a majd’ kétezer-ötszáz résztvevő jelenlétét, az ötszáz önkéntes szolgálatát és a szervezők munkáját. „Isten jött segítségünkre azzal, hogy kirúgta alólunk a szék lábát. Az anyagi nehézségek megtanítottak minket arra, hogy a bizalom nem csak egy szlogen” – mondta Szontágh Szabolcs, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője. Örömmel nyugtázta, hogy Isten képes összehívni az övéit. A résztvevők pedig már várják a 2017-es folytatást.

Bár a találkozó befejeződött, amiről a Csillagpont szól, nem ér véget. Ahogy Hajdú Szabolcs Koppány mondta: „a bizalom végtelen. Újabb és újabb csodákat jelent.” Feltankoltunk, ideje elvinni saját életünk megtapasztalásait a világba. Jézus pedig, ahogy ígérte: velünk lesz minden napon, a világ végezetéig.

Feke György
Fotók: Dimény András, Szabó Lóránt

Nézzétek vissza a záró istentiszteletet:

Hasonló anyagaink

Három a litván igazság

Az idei találkozón sok új Csillagpontozót üdvözölhettünk, de voltak valódi veteránok is, akik számára nem volt ismeretlen a református ifjúsági tal...

Hozzászólások