Piríts rá egy keresztyénre

Péntek délután az Egyetemista ponton egy szűkebb közönség gyűlt össze a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség alternatív fórumbeszélgetésére. A MEKDSZ ezúttal egy Nyugaton már bejáratott, de nálunk még gyerekcipőben járó műfajt, a Grill a christiant hozta el a Csillagpontra. Az érdeklődők szabadon feltehették az őket foglalkoztató kérdéseket Seben Glóriának (MEKDSZ-munkatárs, evangélikus lelkész), Bazsik Ádámnak (ShoeShine) és Szikszai Szabolcsnak (kecskeméti református ifjúsági lelkész).

Grill a christian – amikor először hallottam róla, egy keresztyén grillparty jutott az eszembe, de sejtettem, hogy rossz úton járok. Elkezdett foglalkoztatni, hogy mit rejthet ez a frappáns szókép. Ez a grill a magyar MEKDSZ brit megfelelőjének, az UCCS oxfordi diákkörének az ötlete alapján szerveződött, hogy nem hívő egyetemisták feltehessék a valláshoz kötődő kérdéseiket és azokra érthető választ is kapjanak.

Vannak kérdések, melyeket nem teszünk fel a lelkészünknek. Talán félünk kimondani, tartunk a közhelyes válaszoktól, vagy egyszerűen el sem tudjuk képzelni, hogy a lelkipásztorunkkal a KÁTÉ-kérdésektől eltérő stílusban, azoktól radikálisan eltérő témákról is beszélgessünk. Ezeknek a kérdéseknek is teret ad ez a posztmodern műfaj, mely átmenet az előadás és a beszélgetés között. Fontos, hogy csak akkor működik az ilyen jellegű beszélgetés, ha bizalmon alapul. Kötöttebbek a keretei egy baráti beszélgetésnél, de egy előadásnál lazábbak. Nagy bátorság kell hozzá az válaszadók részéről is, hiszen bármit kérdezhetnek tőlük, ami hithez, Istenhez, élethez, önmagunk kereséséhez kötődik.

Glória, Ádám és Szabolcs nem a „tutit” akarták megmondani, hanem a valódit. Bemutatkozásként megosztottak néhány személyes információt magukról, majd a beszélgetést vezető Szabó Mercédesz kérdésére válaszolva elmondták, hogy mi az a „pirítós” kérdés, ami őket különösen foglalkoztatja (Miért nincs dialógus az emberek között? – Szakszai Szabolcs; Miért van szenvedés? – Seben Glória; Miért kapnak pofonokat az emberek saját egyházuktól? – Bazsik Ádám). Ezt követték a közönség érdekes, elgondolkodtató, bár gyakran nem elég konkrét, nem elég lényegre törő kérdései, inkább csak témafelvetései. Mindenesetre széles skálán mozogtak: volt a szexualitásra vonatkozó, de mélyebb teológiai és életvezetési kérdés is.

A közönséget figyelve elgondolkodtam az innen-onnan suttogva felhangzó kérdéseken. Voltak, akik nem értették a program lényegét, a célját, a vége előtt felálltak és elmentek. Igen ám, de ők voltak azok, akik késve is érkeztek. Lehet, hogy a programfüzetüket is elfelejtették kinyitni és nem tudták, hogy milyen programra ültek be. Orson Welles pánikot keltő rádiójátéka jutott az eszembe róluk. Akik az elejétől hallgatták, nem estek pánikba, tudták, hogy a Világok harca csak játék, ám akik idő közben kapcsolódtak be, azok valóságként élték meg az UFO-invázió hírét és menekülni kezdtek. A grillen is így jártak a késők. A jövőre nézve érdemes tartani magunkat a nagyszínpadról sokszor elhangzó felhíváshoz, hogy legyünk pontosak.

Azt gondolom, ez a jövő műfaja. Kellően széles felkészültségű előadókkal, kis létszámú közönséggel sok lehetőséget látok benne. A Grill a christian segíthet, hogy a keresztyénség aktuális, élő, friss maradjon. Természetesen meg kell tanulnunk hozzá lényegre törően kérdezni és úgy válaszolni, hogy az a kérdezőknek, a hallgatóknak is érthető legyen.

A MEKDSZ egy felekezetközi szervezet, melynek célja az evangelizáció. Az egyetemeken és a főiskolákon működnek diákköreik. Egyetemista/főiskolás vagy? Ha még nem tetted, nézz szét, hogy nálatok is van-e diákkör? Ha még nincs, de érdekel, esetleg elhívásod van rá, hogy evangelizálj, keresd a MEKDSZ-t, ők segítenek.

Neubauer Babett,
Fotók: Budai Bori

Hasonló anyagaink

„A kotyogóson túl is van élet”

A kép, ami délutánonként öt órától az Egyetemista ponton tárul az arra járók elé: egy szűk kis körben ülnek az emberek. Mindenki figyel. Kávékóstol...

Kalandtúra önmagamhoz

Csütörtök délután is több program közül választhattak a Csillagpont résztvevői, melyek közül én a „Térkép az emberekhez és a kapcsolataidhoz&...

Hozzászólások