Istenhez vezető csillagok

Nevelni és hitre segíteni – ez a célja az idei Csillagpont Bandnek, amelyben többek között a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes tagjai és Mészáros János Elek, a Csillag Születik című tehetségkutató győztese is színpadra állnak.

– A Csillagpont kiemelt fontosságú rendezvény, hiszen ez a legnagyobb református ifjúsági találkozó a Kárpát-medencében. Arról lehet vitatkozni, hogy milyen jellegű zene való ide, az viszont vitán felül áll, hogy ez hatalmas missziós lehetőség, amelyben a református egyház legmagasabban képzett szakembereinek kell összefogniuk – mondja Kovács Zalán László tubaművész, a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes művészeti vezetője. Nem véletlen tehát, hogy csupa hivatásos zenész áll majd a találkozó nagyszínpadán, hogy méltó és avatott kíséretet adjanak az elhangzó énekeknek.

A zeneművészeti egyetemet végzett zenészek mellett Mészáros János Elek is a színpadra áll majd. – Agrármérnök, talajtani szakmérnök vagyok, nem komolyzenész, a tehetségkutatón keresztül csöppentem bele ebbe a világba. A műsor alatt kiscsillagoknak hívtak minket, versenyzőket, és amikor vége lett, azt mondták, csillag vagyok. Ez ellen sokáig tiltakoztam, aztán egyszer templomba menet felnéztem a toronyra, és eszembe ötlött, hogy ott is egy csillag van: a betlehemi, amelynek az volt a feladata, hogy Jézushoz vezesse az embereket. Amikor megértettem, mit akarhat tőlem Isten, és megijedtem, hiszen én ezt soha nem tanultam, nem vagyok képzett énekes. Hogy is lennék méltó arra, hogy eszköz legyek a kezében, amellyel Jézushoz vezeti az embereket? Aztán arra jöttem rá a templomi koncertek alkalmával, hogy erre senki sem méltó, erre senki nem alkalmas, ez csak a Szentlélek munkája által lehetséges – igyekszem átengedni magam neki, hogy úgy tudjak megszólalni, megnyílni, ahogy azt ő akarja – mondja az énekes.

Az alcsúti református presbiter amellett, hogy gyülekezeti jótékonysági koncertek népszerű fellépője a Kárpát-medencében, rendszeresen bizonyságot is tesz hitéről a közönség előtt. Zalán elmondása szerint a közös pont a főleg komolyzenét játszó rézfúvós együttes és a gyakran műdalokat megszólaltató művész között nemcsak Erkel Ferenc Hazám, hazámja, hanem a teljes történelmi református énekkincs, amelyet szeretnének méltó módon megszólaltatni a találkozón.

Azonban a Csillagpont nagyszínpadán nem koncertet akarnak adni, hanem nívós kántori szolgálatot szeretnének végezni. A most felálló Csillagpont Band a magas zenei minőség képviselete mellett arra törekszik, hogy egyensúlyt teremtsen az ifjúsági, dicsőítő zene és a klasszikus, orgonazenés, fekete énekeskönyves világ között. A CsP Band tagja épp ezért például Orbán Johanna, aki a gazdagréti gyülekezet tagjaként a dicsőítésben járatos. – Ha minden alkotóelem jó egy ételben, akkor maga az étel is finom lesz. Hiszem, hogy ha mind egy irányba húzunk, ha mind az Urat akarjuk szolgálni, akkor a produkciónk is sikeres lesz. Jó lenne, ha minél több embert megérintene az a lelkület, ami bennünket mindnyájunkat összeköt: az Isten szeretete, Jézus Krisztus, és az, hogy próbálunk irányt mutatni a fiataloknak – mondja Mészáros János Elek.

Hasonló felállásban, de más műsorral léptek fel a Református Zenei Fesztivál nulladik napján a Cantores Ecclesiae tagjai, ahol Hegedűs Zsuzsa is szolgált énekkel Mészáros János Elek mellett. Az énekesek a zenekar repertoárját is bővítették: Az egy rózsaszál vagy a Krisztusom kívüled is megszólalt Ott Rezső avatott átdolgozásában. – Az összefogás mindenképp nemes ügy – reméljük, az összefogásunk ráébreszti majd a református egyházat, hogy figyelmet kell fordítania a magas művészet patronálására, ahogyan ezt a többi történelmi keresztyén felekezet is teszi, hiszen a művészet, azon belül is a komolyzene az egyik legkomolyabb iskola – teszi hozzá Kovács Zalán.

Mindennek rendelt ideje van – szórakoztatásnak és művelődésnek is. A Csillagpont kettős elvárást állít a zenészek elé. – Mi a fiataljainkból református értelmiséget szeretnénk nevelni, de fontos, hogy kulturált szórakozást is kínáljunk a résztvevőknek, és egyben mutassuk meg azt az utat, amely Istenhez vezet. Óriási az egyház szerepe a fiatalok nevelésében, hogy ne kelljen előbb elveszniük és megtaláltatniuk, hanem jó útmutató példákat kell eléjük állítani – véli Zalán. Mészáros János Elek hozzáteszi: úgy látja, hogy a mai fiataloknak nehezebb dolguk van, mint elődeiknek, de abban biztosak lehetnek, hogy Isten szereti őket, célja van az életükkel, csodálatos pályát szán nekik – jó lenne, ha erre minél többen ráébrednének.

Bagdán Zsuzsanna, Reformátusok Lapja

Hasonló anyagaink

Hozzászólások