A házasságban össze kell csiszolódni

Kiss Ábel Lukács és felesége, Kissné Péter Hanna nyolc éve házasok és három gyermeket nevelnek. Ábel angoltanár, református presbiter és egy párválasztást segítő blog szerkesztője, Hanna pedig pszichológus. Négy éve tartanak előadásokat a keresztyén párválasztásról és házasságról. Ők vezetik a 100 szingli blogot. Szívesen osztják meg a történetüket másokkal, ahogyan az idei Csillagponton is tették.

Randi kurzusuk célja, hogy a keresztyén fiatalokban erősítse a nemi szerepeket, amire egy bibliai igeszakaszt hoztak példának. Mózes első könyvének első két, a teremtésről szóló fejezete rávilágít arra, hogy a tökéletes egész két főből áll. Természetesen a Bibliában vannak olyan emberek, akik egyedül élnek, de erre az előadók szerint nagyon egyszerű a magyarázat: vannak olyanok, akik házasságra születtek és vannak, akik arra, hogy egyedül éljenek.

A szingli krízis – amint az az elméleti bevezetőből kiderült –, azt foglalja magában, hogy az egyénnek szinte mindene megvan, karrierje, munkája, sikerélménye az életében, csak párja nincs. Ábel szerint ez azért van, mert a párválasztó korban még senki nem figyel arra, hogy társat keressen, és csak akkor jut ez az emberek eszébe, amikor már kifutottak ebből a korból.

Hanna arra szerette volna felhívni a lányok figyelmét, hogy sajnos ebben a világban a média és egyéb társadalmi megjelenési formák csorbítják a lányok önbizalmát, és hiányzik belőlük az önreflexió, az a magabiztosság, hogy mennyire szépek. Gondoljanak bele, milyen jó volt felvenni a pörgős szoknyát lakkcipővel, és hallani az apukáktól, hogy mennyire szépnek tartják őket – hozta fel példának.

A házaspár arra is kitért, hogy fontos megőrizni a kapcsolat élénkségét a házasságkötés után is, amiért ők aktív randevúzással tesznek. Ezen felül szó volt arról is, hogy házasság után sem szabad magukat elhanyagolni, mind a nőnek, mind pedig a férfinak figyelnie kell magára, hogy a társában lássa a szépet és a jót. Ám arra is felhívták a figyelmet, hogy a házasélet nem mindig a jó oldalát mutatja, együtt kell megtanulni kezelni a problémákat és nem elmenekülni azok elől. Idővel, mikor felszáll a rózsaszín köd, érzékelik, hogy társuk is csak egy emberi lény. Szerintük a házasság egyfajta bizalmat sugároz, ahol két embernek kell összecsiszolódnia, nem úgy, mint az együttélésnél, ahol a felmerülő problémákat sokszor nem megoldják, hanem inkább szétválnak útjaik.

A kurzus részeként interaktív foglalkozást tartottak, vicces játékokkal próbálták az érdeklődést fenntartani. Az előadás holnap is folytatódik: szó lesz a párválasztás szakaszairól, a házasságról, illetve a szexualitásról is.

Gál Noémi Fruzsina
Fotók: Budai Bori

Hasonló anyagaink

Megtört bizalom

Hogyan állítható helyre az a bizalmi kapcsolat, ami valami miatt megszakadt? Ez volt a fő témája Dányi Zoltán lelkipásztor, pár-családterapeuta, le...

Hozzászólások