Zákeus evolúciója

A bizalmatlanság receptjével kezdte Zákeus történetéről szóló igehirdetését Szikszai Szabolcs a Csillagpont második estéjén: „Akinek fontos vagy, az keres téged. Aki látni akar, talál rád időt. Akinek kellesz, megtalál. A többi csak kifogás.” Ez a szöveg közkedvelt Facebookos életbölcsesség, amely sok lájkot kapott sokak üzenőfalán, amelyek látszólag összekötnek, gyakorlatilag elrejtenek egymás elől embereket. Elrejtenek, mert azt tanultuk, azt tanították és tanítják nekünk, hogy ne bízzunk senkiben.

Kifogást kifogással

Vajon ezek a szavak fordítva is igazak? Keresem, aki fontos nekem? Találok időt arra, akit látni akarok? Megtalálom azt, akinek kellek? Vagy kapcsolat, bizalom helyett én magam keresem a kifogásokat – hiszen mindenki ezt teszi? – Jó kifogás, hogy mások kifogásait használom kifogásnak – mondta az igehirdető. Jézus nem keresett kifogást: az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa, aki elveszett.

Sokan mondják: ha fontos lennék Istennek, megkeresne. Számos feltételünk van Istennel szemben – ezekből, mint Péter a viharos tengeren hánykódó hajóból, ki kell lépnünk, és fel kell tennünk a kérdést: mi a helyzet velem? Keresem azt, aki keres? – Zákeus kereste azt, aki kereste Zákeust. Ez a kölcsönösség hiányzik az életünkből – tette hozzá a kecskeméti ifjúsági lelkész.

Kockázatos bizalom

– A bizalom orosz rulett: hat lövésből egy megsebezhet. Zákeusnál is megvolt az esélye annak, hogy megszégyenül. Amikor keresni kezdek, lehet, hogy megsérülök, ezért bátor lépés mégis elindulni a bizalom útján – mondta az igehirdető. Zákeus úgy bújt el a fügefa lombjai között, mint ahogy Ádám és Éva rejtette el pőreségét, ezzel saját magát Isten elől – de Isten verhetetlen a bújócskában.

– Vajon ki tanított minket arra, mint a jó és gonosz tudás fája az első emberpárt, hogy rejtőzködnünk kell? Ki mondta, hogy ne bízzunk az egyházban, a lelkészekben, a férfiakban, a nőkben, a kortársainkban, az idősebbekben és a fiatalabbakban, egyedül magunkban? Mire jutott, aki ezt tanácsolta nekünk? A bizalmatlanság a magányos élethez vezet – ha úgy döntünk, bízni kezdünk, lehet, hogy csalódások érnek, de csak így indulhatunk el a bizalomvezérelt élet útján. Jézus keres minket, a fügefán, az okostelefon, az idézetek mögött rejtőzködőket, és arra hív, hogy tanuljunk meg bízni.

Az automatában nem kell bízni

Kétféleképpen gondolnak emberek Istenre: van, aki olyan automataként, amely rendkívül drágán, összes törvénye betartásával adja, amit várunk tőle, vagy éppen fordítva, olyan automataként, amely ingyen, alanyi jogon adja meg mindazt, amit szeretnénk. Egy automatikusan működő Istenben azonban nem kell megbíznunk. A bizalmatlanság és a bizalom közti különbség, hogy az előbbi üzleti szemléletű: adok, hogy kapjak. Isten azonban nem automata, hanem autonóm, aki maga fizette meg az árat azért, hogy elindulhassunk felé. A megváltozott élet tehát nem előfeltétel, hanem a kapcsolat következménye: Jézus belép Zákeushoz, vele vacsorázik, akinek ebben a találkozásban az egész élete megváltozik. Az övé az igazi evolúció, mert lemászva a fáról elengedte az egyetlen dolgot, amely biztonságot adott neki, a kicsi, megvetett foglalkozású embernek: a pénzt. A változás elkezdődik, ha Jézus kihív a rejtőzködésből, ugyanis a legfontosabb dolgokat nem csinálhatjuk meg képek, szavak üzenőfalak mögé bújva. Az életváltoztató kapcsolatokhoz találkozni kell. – Nem bizonyítani kell tehát, hanem bízni – foglalta össze Szikszai Szabolcs.

A kapcsolat ott születik, amikor bizalommal válaszolunk Jézus hívására. A bizalmon alapuló kapcsolatban ugyan érhetnek fájdalmak, de ezek azok, amelyek formálnak, változtatnak bennünket. Szabolcs szerint ezért kell nekünk is megváltoztatni és így megosztani az életbölcsességet: „Bízom, mert Jézus keres engem, hiszen kellek neki. Talál rám időt, hiszen látni akar. Megtalál, mert kellek neki. Bízom, mert fontos nekem Jézus, és keresem őt, látni akarom, ezért találok időt, hogy vele legyek. Bízom, hogy megtalálom őt, hiszen szükségem van rá. A többi csak kifogás.” „Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták.” (Mt 7,12)

Bagdán Zsuzsanna
Fotók: Dimény András

Nézzétek vissza az áhítatot:

Hasonló anyagaink

Nem egy szükséges plusz

Miért bízunk? Megismerjük-e Istent személyesen? Sajátunkká válik-e az, amit megtapasztalunk belőle, megtanulunk róla? Isten mindig végtelenül szere...

Hozzászólások