Valóra vált a bizalom

Július 21. és 25. között a Tatai Olimpiai Központban gyűltek össze a Kárpát-medence tizenéves és egyetemista keresztyén fiataljai. A hetedik református ifjúsági találkozóra a nagy hőség ellenére közel háromezren érkeztek hazánkból, a környező államokból, valamint a világ számos más országából.

A találkozó előkészítése már másfél évvel ezelőtt elkezdődött, a szervezésből és a lebonyolításból több mint ötszáz önkéntes vette ki a részét. Közös gondolkodás eredményeképp született meg a Csillagpont idei témája, a bizalom is. A találkozó létrejöttét számos hazai és külföldi támogató felajánlása segítette. Az előkészületeket végigkísérő anyagi bizonytalanság megtanította a szervezőket, hogy a bizalom nem csak egy szlogen.

A nyitó istentiszteleten Hajdú Szabolcs Koppány a vízen járó Jézus történetén keresztül szólt a résztvevőkhöz. A lovasberényi református lelkész rámutatott, hogy a ma embere minél többször bízza rá magát valaki másra, annál többször sérül, így végső soron egyre bizalmatlanabbá válik. „A csalódásaink fájnak, megsebeznek, elbizonytalanítanak, mégis a barátainkká szelídülhetnek" – mondta Sóskuti Zoltán, a Csillagpont délelőtti főelőadója. A Budapest-rákoskeresztúri lelkész arról igyekezett meggyőzni hallgatóságát, hogy bizalom nélkül nem működne a világ. „Képesek vagyunk-e teljesen rábízni magunkat Istenre – kérdezte –, és kimondani, hogy bármi történik, mi hozzá tartozunk, az övéi vagyunk?”

A délelőtti előadások témájához Szikszai Szabolcs, Mikló István Boldizsár és Molnár Sándor esti áhítatai is kapcsolódtak, valamint számos program – így a Soli Deo Gloria diákmozgalom szabadulósátra, az erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület és a Református Fiatalok Szövetségének Láthatatlan színháza, a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet önismereti sátra – is merített a bizalom témaköréből. A központi lelki alkalmakon hallottakat kiscsoportokban beszélhették meg a fiatalok, az ott kialakult új ismeretségek, barátságok koncerteken, táncházakban kulturális és sportprogramokon mélyülhettek el.

A találkozás lehetőségét és a közösség kialakulását szerették volna segíteni a tematikusan kialakított helyszínek és csoportosított programok is. A középiskolás és az egyetemista korosztály egyaránt megtalálta a számára aktuális előadásokat és foglalkozásokat, az Érzékenyítő ponton a Magyarországi Református Egyház sokszínű társadalmi missziójával ismerkedhettek meg, az Ökogyülekezeti Mozgalom sátránál pedig teremtésvédelmi tippekkel gazdagodhattak az érdeklődők. Népszerűek voltak a Párkapcsolati pont előadásai és a Klasszikus pont komolyzenei programjai is. Zenéből egyébként sem volt hiány: minden este három színpadon játszottak keresztyén és világi zenekarok, DJ-k – többek között a Mary Popkids, a keresztkérdés zenekar, a Magashegyi Underground és az Amaro Del együttes.

A találkozó hangulatáról és programjairól gazdag szöveges, képes, videó- és rádiós összeállításban számoltunk be a csillag.reformatus.hu webolalon. „Bár a Csillagpont befejeződött, amiről a találkozó szól, nem ér véget: a bizalom végtelen. Jézus azt ígérte, velünk lesz minden napon” – mondta a záró istentiszteleten Hajdú Szabolcs Koppány. Reméljük, két év múlva találkozunk!

Hasonló anyagaink

Védnökök, támogatók

A Csillagpont fővédnöke: Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke A Csillagpont védnökei: Balla P...

A Csillagpontról

Ha jártál már Csillagponton, nem tudunk újat mondani neked. Ha még nem is hallottál róla, szívesen megosztjuk veled: a Csillagpont ifjúsági találko...

Hozzászólások