Az érzékenyítő közösségi térben a Magyarországi Református Egyház színes és szerteágazó missziói tevékenységének megismerésére nyílik lehetőség, kipróbálva azokat az élethelyzeteket, melyeket valamely fogyatékosság megélése teremt. Amennyiben valamely hátrányos helyzetű csoport felkelti a résztvevők figyelmét, itt az önkéntességi lehetőségekről is részletesen lehet tájékozódni, valamint a társadalom több hátrányos helyzetű csoportját érintő előadások, interaktív programok, kerekasztal beszélgetések is lesznek. Az alábbiakban ezekről az eseményekről számolunk be tudósításokban, (mozgó)képben és rádióriportokban.

Akadálymentes gyülekezet

Az akadálymentesítésről általában az épített tér használatának fizikai megkönnyítése él az emberek fejében: rámpák kihelyezése, jeltolmács használata, Braille-írás alkalmazása a feliratozások során. A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) akadálymentes programja éppen ezért különleges, ugyanis – a fizikai akadálymentesítésen túl – a 2014-ben indult programban résztvevő képzett szakemberek a fejekben végzik a valódi munkát. Az a cél, hogy nyitott, befogadó gyülekezetek alakuljanak, olyanok melyeknek a fogyatékkal élők is aktív, alkotó tagjaivá tudnak válni. Erről volt szó az Érzékenyítő ponton péntek délután.

Tovább →

Rengeteg tévhit él a kerekes székes emberekkel kapcsolatban. Gördülő Tánccsoport
célja ezeket a tévhiteket, sztereotípiákat semlegesíteni, valamint tánccal megmutatni,
hogy a kerekesszékbe kényszerült ember is tud teljes életet élni, értékes
művészi alkotást létrehozni, a közönség számára szórakoztató produkciót nyújtani.

Tovább →

A Csillagpont pénteki napján, délután Balogh Tibor és Káli-Horváth Kálmán cigány művészek mutatkoztak be az Irodalmi kávéházban. A két festő már az előző napokon is volt a táborban, hogy fényképezkedéshez fotófalat készítsen egy roma családról.

Tovább →

Láthatatlan támaszok

A Csillagpont előtt és alatt több munkacsoport dolgozott fáradhatatlanul, hogy minden akadály nélkül valósulhasson meg. A szorgos önkéntesek közül mégis fontos kiemelni a legkisebb munkacsoportot, melynek tagjai a fogyatékkal élőknek segítettek. Feladatukat szinte nem is lehet pontosan meghatározni, a találkozó minden napján segítették a mozgásukban korlátozottakat, hogy ők is eljuthassanak a kiválasztott programokra vagy csupán egyik helyről a másikra. 

Tovább →

Nádasdi Nóra, a Károli rádiós riportere az Érzékenyítő ponton járt, ahol a cigánymissziós sátor önkéntesével beszélgetett.

A Mini Szeretethíd elnevezésű programon a Találkozó résztvevői önkénteskedtek. A kis csapat három tagjával beszélgettünk, akik egy tatai idősek otthonába látogattak el.

Tovább →

Bemutatkozott a református egyház börtönmissziója a Csillagpont Érzékenyítő pontján. A börtönévek alatt Krisztussal találkozó fogvatartottak életük gyökeres változásáról beszéltek.

Tovább →

A Büssüi Református Cigánymisszió is ellátogatott az idei Csillagpontra. Kálmán Csaba lelkész beszélt a községről és missziói programjaikról a  nagy számban összegyűlt érdeklődőknek. A bemutatkozást dicsőítő énekekkel  és közös tánccal zárták.

Tovább →

Önkéntességről, annak mindennapi megéléséről, a szolgálattal kapcsolatos élményeikről és érzéseikről beszélgetett Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke, Albert Tamás, a Szeretetszolgálat orvoscsoportjának önkéntes tagja és Vad Lilla, az önkéntes programok igazgatója szerdán az Érzékenyítő pont kerekasztalánál

Tovább →

None

Így telt a csütörtök délelőtt a Református Cigánymisszió sátrában a Csillagponton: jó hangulat, zene, tánc, na és persze gyönyörű ruhák! 

Csütörtök délután a mini Szeretethídon résztvevő közel negyven fiatal egyik csoportja a Tatai Kistérségi Időskorúak Otthonába látogatott, ahol élménynappal kedveskedtek az otthon lakóinak. Fiatalok és időskorúak közös csapatokat alkotva vettek részt ügyességi és műveltségi versenyeken, kézműves foglalkozásokon. Azoknál a lakóknál, akik nem tudták a szobájukat elhagyni, külön látogatást tettek a mini Szeretethíd résztvevői, énekkel örvendeztették meg őket is. A csoport másik része a tatai angolkertben végzett kertészkedési, illetve kertrendezési, tisztítási munkálatokat, melyekhez az eszközöket az önkormányzat jelen lévő képviselői biztosították. A fiatalok nagyon élvezték a programokat, ahogy megfogalmazták, nagyon jó érzés volt számukra, hogy ők is adhattak valamit, sőt akár más alkalmakkor is visszamennének megismételni.

Tovább →

A fenti idézet egy németországi evangélikus püspöktől származik, aki ezzel az axiómával indította el 1954-ben, alig egy évtizeddel a II. világháború után, a megbékélés jegyében az első német fiatalokat Franciaországba, ahonnan szintén fogadtak hasonló lelkesedésű ifjakat diakóniai szolgálatra. Ez a kezdeményezés tekinthető a Magyar Református Szeretetszolgálat hosszútávú önkéntes szolgálatra lehetőséget kínáló Önkéntes Diakóniai Év (ÖDE) szellemi gyökereinek. 

Tovább →

None

Kapós volt a cigánykáposzta a Csillagponton.

A Református Missziói Központ részeként működő Menekültmisszió a hazánkban menekültstátuszt kapó külföldieknek segítenek az integrációban. Nyelvet tanítanak, albérletkeresésben segítenek, közösséget teremtenek, sőt, a keresztyének számára befogadó gyülekezetet megtalálásában is közreműködnek. Utóbbi is fontos egy menekültnek, nemcsak a tanulás vagy a munkakeresés, hiszen az otthonról hiányzó dolgok egyike a megszokott gyülekezeti közösség is. A részletekről Kanizsai-Nagy Dórát, a Menekültmisszió vezetőjét kérdezte Hegedűs Márk, az Európa rádió tudósítója.

Álmában sem gondolta volna, hogy ilyen népszerű vendéglője lesz. Ő csak a helyieknek akarta megmutatni, hogy milyenek a békési hagyományos cigány ételetek. Ásós Géza 2011 ősze óta működteti az ország első cigány éttermeként ismert Kira Vendéglőt. Bolondnak nézték, amikor azt mondta, cigány éttermet nyit, hiszen – saját meglátása szerint is –  ez nagy rizikóval jár. Ásós Géza azt mondja, a szerencsének és Istennek köszönheti, hogy vállalkozása napról napra jobban virágzik. Az ország első cigány vendéglője egy napra kitelepült a tatai Csillagpontra. A tulajdonossal beszélgettünk, és ételt kóstoltunk rögtönzött tábori vendéglőjében.

Tovább →

Legyetek felkiáltójellé!

Az Érzékenyítő pont első programja a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) önkéntes misszióját mutatta be, sorra véve a szolgálati lehetőségeket, melyekbe bekapcsolódhatnak a segíteni vágyók. 

Tovább →

A munkácsi cigánytelepről, vagy ahogyan ők nevezik, „a munkácsi cigánytáborból” jöttek az idén hetedik alkalommal megrendezett Csillagpont Ifjúsági Találkozóra fellépni. A cigánytelepen kb. hétezer roma lakik, melynek van egy 400-500 fős gyülekezete is, ahol dicsőítő dalokat énekelnek Istenről. Az Amaro Del, vagy magyarul lefordítva „a mi Istenünk” zenekar harminc évvel ezelőtt kezdte el hirdetni az igét a cigánytelepen. Azt mondják, azóta nagyon sok romának megváltozott az élete. Jankovszki Ruszlán, a zenekar énekese koncertjük előtt pár órával válaszolt a Református Cigánymisszió kérdéseire. Interjú.

Tovább →

Hasonló anyagaink

Önkéntesként Haitin

Albert Tamás diplomás ápoló a 2010-es földrengést követően utazott Haitibe segíteni a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportjának tagja, ...

Hozzászólások